zondag 23 november 2008

300.000 huishoudens voelen de stijging van de hypotheekrente

Miljarden staatssteun hebben de banken reeds ontvangen. De bedoeling hiervan is dat de financiele markt stabieler wordt. Maar de banken houden de hand op de knip en proberen zelfs nog meer te verdienen aan de consument door de variable hypotheekrente fors te verhogen.

Fortis is een van de banken die een flinke hypotheekrente stijging hebben doorgevoerd. De Rabobank rekent zelfs 1,4% tot 1,6% rente extra op de variable hypotheekrente. Rabobank is dan als een van de weinig banken nauwelijks getroffen door de kredietcrisis, maar dat betekent niet dat ze misbruik mogen maken van die mensen die juist nu het zwaarst getroffen worden door de kredietcrisis.

Vandaag zullen er Kamervragen gesteld worden aan minister Bos over deze kwestie. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in korte tijd 2x zoveel zijn gaan verdienen op de hypotheken met variabele hypotheekrente. De Kamer vraagt zich af of deze stijging wel in verhoduing staat tot de risico's die de banken lopen. Elly Blanksma van de CDA daagt de banken uit om dit uit te leggen.

Een kleine 300.000 huishoudens hebben op dit moment te maken met deze forse stijging van de variabele hypotheekrente. De consument kan op dit moment geen kant op. Ook leningen zijn flink gestegen. Dus de consument houdt ook stevig de hand op de knip.

Wat zijn uw plannen met de feestdagen sparen of lenen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Op mijn vraag aan de Aegon-tussenperssson ivm variabele rente die ik te hoog vind (6,2%) terwijl de 5-jaarvast rente 5,45% is, krijg ik dit antwoord:

"De variabele rente is dit jaar voor het eerst hoger dan de vaste rente. De AEGON geeft aan dat de kosten van geldlenen voor o.a. de AEGON duurder is geworden. De AEGON kent geen vaste opslag t.o.v. de euribor."

Dit lijkt mij toch onjuiste informatie. Het geld lenen voor de banken is juist goedkoper geworden en waarom wordt dit niet direct in mijn variabele rente verrekend! Die var. rente moet toch gewoon lager zijn dan een vaste rente.