zondag 16 november 2008

Wat te doen met uw huis tijdens de kredietcrisis?

Het mag duidelijk zijn de wereld geraakt in een recessie. De gevolgen zijn meer en meer volbaar. Vooral op de huizenmarkt worden de problemen steeds groter, vooral wanneer u reeds een huis heeft gekocht en uw oude nog niet verkocht hebt. En wat is nu verstandig met uw huidige woning, verkopen, kopen of verbouwen?

Twee hypotheken 1
Het is met de huidige crisis lastig om een huis te verkopen. Mensen zijn extra voorzichtig bij het kopen van een woning en de banken zijn een stuk kritischer geworden bij het verstrekken van een hypotheek. Dit heeft als gevolg dat veel huizen bezitters met 2 hypotheken zitten, die van hun oude woning en de nieuwe woning. Om dubbele maandlasten te voorkomen is het mogelijk een overbruggingskrediet af te sluiten. Dit is een lening voorbij u alleen de rente betaalt. De rest van de lening lost u af bij verkoop van de woning. Echter kunnen de rentelasten flink verschillen per aanbieder. Helaas bent u hierbij afhankelijk van de verstrekker van de hypotheek, want daarbij moet u de overbruggingskrediet afsluiten.

Twee hypotheken 2
Mocht u in de situatie zijn dat u twee hypotheken moet betalen, omdat u de oude woning nog niet heeft kunnen verkopen, kunt u het dus een tijdje uithouden middels een overbruggingskrediet. Maar let op na 2 jaar wordt de niet verkochte woning als vermogen gezien door de belasting. Dit heeft als gevolg dat u de hypotheekrente niet meer kunt aftrekken.
U kunt eventueel de kosten beperken door de oude woning te verhuren. Let op, huurders worden goed bescherpt en zijn eventueel moeilijk uit uw woning te krijgen.

Niet verkopen, maar verbouwen
Vanwege de kredietcrisis beslist u wellicht om niet uw huis te verkopen. Dity kan eventueel het moment zijn om toch te denken aan een verbouwing van uw huidige woning. Dit verhoogt uw woongenot en ook de waarde van uw woning.

Telegraaf: Banken strenger bij hypotheekaanvraag
Telegraaf: Hypotheekcrisis? Wat te doen bij dubbele lasten.
Telegraaf: Hypotheek dubbel zo duur.

Geen opmerkingen: